6 Şubat 2017 Pazartesi

Sanat Yapıtında Seramik Malzemesinin Eleştirel Dili

Sanat Yapıtında Seramik Malzemesinin Eleştirel Dili

Bir malzeme olarak seramiğin, eserlerde kullanımı yeni yeni oluşmaktadır. Avangard sanat ile malzemelerin kendi ifade biçimleri önem kazanmıştır. Fotoğraf, video, ses, boya, tuval, ahşap, mermer, metal gibi akla gelebilecek şeyler anlatım diline katkıda bulunan birer malzeme olarak görülmektedir. Yapıtlarda, biçimin yanı sıra malzemenin kendi külliyatı da yapıta dahil olmakta ve yapıtla sağladığı bütünlük önemsenmektedir. İncelenen çalışmalarda, seramik malzemesinin kırılganlık özelliği ve malzemenin coğrafi külliyatı yapıtlarda eleştirel bir dil olarak tercih edilmiştir.

Türkiye’de Seramik Malzeme İle Üretilen Sanatçı Yapıtları Ve Analizleri



 Türkiye’de seramik malzemesini kullanarak üretim yapan sanatçılardan İnsel İnal ve sanatçıya ait ‘Kurban-Midye’, ‘Uzlaşma 2’, ‘Tehdit’ çalışmaları yer almaktadır. Elif Aydoğdu Ağatekin ve sanatçıya ait ‘Göç 1950’, ‘Kapanmak, Kararmak, Kırılmak ve Kopmak’ ve ‘Bir Bardak Barış Alır mısınız?’ çalışmalarına yer verilmiştir. Elif Uras ve çalışmalarından ‘Seramik Yapan Kadınlar’ ve ‘Hamile Haliç II’ çalışması incelenmiştir. İrem Tok ve sanatçıya ait ‘Bir Felaket Olarak Doğumum’ ve ‘İsimsiz 2016’ çalışması da incelenen çalışmalardandır. Son olarak Burçak Bingöl ve sanatçıya ait ‘Barbie Blues’ ve ‘The Fall II’ çalışması incelenmiştir.

Seha Nur Karataş

Critical Language of Ceramic Materials in Work of Art

The use of ceramics as a material in works is newly emerging. Avant-garde art and material expressions of their own have gained importance. Things that may come to mind such as photography, video, sound, paint, canvas, wood, marble, metal are seen as materials that contribute to the language of expression. In the works, besides the form, the material is also included in the works of art and the integrity provided by the works is considered important. In the studies investigated, the fragility of ceramic materials and the geographical complex of materials were preferred as critical language.

Artistic Buildings And Analysis Produced by Ceramic Materials in Turkey
Among the artists who produce using ceramic materials in Turkey, İnsel İnal and 'Victim-Mussel', 'Reconciliation 2', 'Threat' studies belong to the artist have been included. Elif Aydogdu Agatekin and 'Migration 1950', 'Closing, Deciding, Breaking and Breaking' and 'Would You Like to Have a Glass of Peace?' studies belong to the artist have been included. Elif Uras and her studies 'Ceramic Making Women' and 'Pregnant Golden Horn II' have been examined. İrem Tok and the artist’s 'My Birth as a Disaster' and 'Untitled 2016' works have been also studied. Finally, Burçak Bingol and artist’s 'Barbie Blues' and 'The Fall II' works have been examined.

Seha Nur Karatas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder